Przejdź do treści Przejdź do menu głównego Przejdź do wyszukiwarki

Wojewódzki Kulinarny Konkurs na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”– podsumowanie konkursu

Wojewódzki Kulinarny Konkurs na „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny” cieszył się dużym zainteresowaniem mieszkańców województwa łódzkiego. Na konkurs nadesłano 61 oryginalnych i nietuzinkowych przepisów. Wiele z nich gości w domach uczestników konkursu od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury, inne w twórczy sposób czerpią z tradycji dodając jej nowoczesności.

Celem konkursu było zachęcenie mieszkańców do wykorzystania w świątecznych wypiekach produktów tradycyjnych i lokalnych pochodzących z naszego regionu oraz zachęcenie spojrzenia na to co znane w nowy sposób.

W ramach konkursu uczestnicy musieli samodzielnie przygotować mazurek – tradycyjne ciasto wielkanocne, zaprezentować je na zdjęciu gotowy oraz dołączyć przepis wraz z informacją o produktach, które zostały użyte.

Komisja przyznawała punkty za wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych oraz za sposób prezentacji i estetykę wykonania mazurków.

Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się:

  • dmosiński dżem z malin
  • masło z Głuchowa i masło tradycyjne naturalne szczercowskie
  • ser twarogowy szczercowski
  • miody Ziemi Brzezińskiej Wzniesień Łódzkich i Rawki
  • powidła śliwkowe
  • syrop dmosiński z malin
  • wyborowa krówka bełchatowska

Wśród produktów lokalnych królowały:

  • masła, śmietany, mleka, serki białe z Łowicza, Czarnocina, Łasku, Wielunia, Radomska
    i Sieradza
  • mąki pszenne i krupczatki z Kutna, Szadku, Przedborza, Bąkowa Górnego, Koluszek
    i Burzenina
  • oraz własne przetwory i produkty takiej jak konfitury, dżemy, powidła, jaja czy orzechy.

Nagrodzone prace umieszczone są tutaj.

Poniżej prezentujemy wybrane przepisy na najpiękniejsze i najoryginalniejsze mazurki wielkanocne. Zapraszamy do szukania inspiracji i wykorzystania ich w przygotowywanych przez siebie świątecznych wypiekach.

Przepis na Mazurek kajmakowo – czekoladowy

Składniki

CIASTO:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru pudru

1 jajko

1 Kostka masła

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:

1 puszka masy kajmakowej

2 łyżki śmietany 30 %

1 Czekolada deserowa

Wykonanie

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać jajko, cukier masło śmietanę. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na blachę o średnicy 26 cm. Z mniejszej części wykonać dekorację. Nakłuć widelcem i schłodzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut. Masę kajmakową ubić ze śmietaną, dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Powstałą masę wylać na upieczone ciasto i udekorować. Smacznego!

 Mazurek kajmakowo czekoladowy

 

Przepis na Kruchy mazurek z czekoladąjest wyjątkowo kruchy i maślany, za sprawą gotowanych żółtek, mąki krupczatki i dobrej jakości masła

Składniki:

300 g mąki krupczatki

200 g masła 82% (prosto z lodówki)

100 g cukru pudru

2 gotowane żółtka

Przybranie:

150 g dżemu malinowego

120 g deserowej czekolady

1 łyżka miodu

1 łyżka masła 82%

60 ml śmietany 30%

Bakalie ­–orzechy laskowe i włoskie, płatki migdałowe, suszone truskawki, morwy, suszone wiśnie, domowe galaretki jabłkowe (tzw. ser jabłeczny), wiórki kokosowe, rodzynki, skórka pomarańczowa w cukrze

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i żółtkami startymi na drobnych oczkach tarki. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcierać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wtedy należy dodawać po łyżeczce wody i zagniatać, dopóki ciasto nie zacznie się sklejać. Wyrobić krótko.

Schłodzić 15 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na centymetrowej grubości placek (z tej ilości ciasta wyjdzie jeden duży mazurek lub dwa mniejsze) – i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, ciasto włożyć do gorącego piekarnika na około 15-20 minut (do zarumienienia).

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i nie przekładać z blachy na półmisek, dopóki całkowicie nie ostygnie, ponieważ gorące jest bardzo kruche.

Podgrzać śmietanę, masło i miód, ale nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać startą na tarce lub pokrojoną drobno czekoladę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Mazurek posmarować konfiturą malinową, następnie polać lekko ostudzoną czekoladą i udekorować bakaliami.

 Kruchy mazurek

 

Przepis na Mazurek Wielkanocny

Składniki na ciasto kruche:

180 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

100 g chłodnego masła

1 łyżka miodu płaska

1 łyżka śmietany 18%

1 żółtko

szczypta soli

Składniki na ciasto dekoracyjne na rozetki:

100 g masła

70 g cukru pudru

1 małe jajko160 g mąki pszennej

Składniki na masę kajmakową z dżemem:

250 g cukierków krówek

35 ml mleka

35 ml śmietany 30%

25 g miękkiego masła

dżem malinowy

Dekoracja:

Migdały

Czekolada gorzka, biała

Orzechy włoskie

Suszone śliwki, morele

rodzynki

Wykonanie:

Skłądniki na caisto kruche wrzucamy kolejno do miski, ugniatamy ręcznie lub za pomoca robota kuchennego około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkłądamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie sporządzamy ciasto dekoracyjne. Masło z jajkiem i cukrem ucieramy około 10 minut, dodajemy mąkę, mieszamy łyżką do połączenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wycinamy kształt jaki chcemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, wyciągamy, zdobimy ciastem dekoracyjnym i ponownie wkłądamy do piekarnika na 180 stopni na 8-10 minut.


do piekarnika na 180 stopni na 8-10 minut.

Mazurek wielkanocny

Sporządziła: Dagmara Piestrzyńska, Wydział Rolnictwa