Polityki sektorowe - pierwsze warsztaty strategiczne za nami
poniedziałek, 18 maja 2015
W dniu 7 maja 2015 r. w Łodzi odbył się pierwszy warsztat branżowy dotyczący Innowacyjnego Rolnictwa i Przetwórstwa Rolno-Spożywczego, prowadzony przez PwC Polska, poświęcony zidentyfikowaniu relacji pomiędzy kluczowymi branżami oraz kluczowymi technologiami dla Województwa Łódzkiego. W warsztacie odbywającym się w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego wzięli udział zarówno osoby ze świata biznesu, nauki, jak i administracji publicznej.
Warsztat ten, był częścią projektu „Opracowanie polityk sektorowych Województwa Łódzkiego w ramach środków pochodzących z Pomocy Technicznej Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2007-2013" zleconego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.
Spotkanie rozpoczęła Ewa Florczyk - Dyrektor Departamentu ds. Przedsiębiorczości, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, witając gości. Kolejną osobą, która zabrała głos był Dionizy Smoleń - kierownik projektu po stronie Wykonawcy - PwC Polska. Omówił on założenia oraz główne fazy projektu.
W toku prac w grupach wskazano powiązania między kluczowymi branżami oraz technologiami, a branżą, jaką jest Innowacyjne Rolnictwo i Przetwórstwo Rolno-Spożywcze. Kolejnymi poruszanymi zagadnieniami były zarówno problemy, jak i wyzwania towarzyszące współpracy nauki z biznesem. Po prezentacji wyników grupowych zakończyła się oficjalna część spotkania.
Do głównych konkluzji ze spotkania zaliczyć można:
• konieczność zapewnienia kanałów wymiany informacji na temat potrzeb przedsiębiorców i oferty świata nauki;
• konieczność usprawnienia komunikacji między uczestnikami projektu - także z wykorzystaniem „pośredników" (np. „brokerów informacji");
• wskazanie synergii między technologiami a Innowacyjnym Rolnictwem
i Przetwórstwem Rolno-Spożywczym oraz innym branżami (przykładowo kwestia wykorzystania odpadów a branża energetyczna czy naturalne suplementy diet związane także z branżą medyczną).
Zebrani ocenili spotkanie jako bardzo dobry wstęp do rozpoczęcia dialogu, którego celem jest stworzenie rozwiniętej współpracy między nauką i biznesem w obszarze Innowacyjnego Rolnictwa i Przetwórstwa Rolno-Spożywczego.
Głównym celem warsztatów było zebranie informacji pozwalających na opracowanie mapy potencjalnych specjalizacji regionalnych Województwa Łódzkiego, która wskazywać będzie możliwości powiązań pomiędzy przedstawicielami świata nauki (reprezentującymi kluczowe technologie) i świata biznesu (reprezentantów kluczowych branż). Będzie to podstawą do zidentyfikowania głównych kierunków rozwoju Województwa Łódzkiego, lepszego wykorzystywania środków publicznych (w tym z Unii Europejskiej) oraz wdrożenia usprawnień w systemach wspierania innowacji.
Kolejne spotkanie dla branzy Innowacyjne Rolnictwo i Przetwórstwo Rolno-Spożywcze odbędzie się w dniu
18 czewrca br .
Warsztat ten, był częścią projektu „Opracowanie polityk sektorowych Województwa Łódzkiego w ramach środków pochodzących z Pomocy Technicznej Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego 2007-2013" zleconego przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.
Spotkanie rozpoczęła Ewa Florczyk - Dyrektor Departamentu ds. Przedsiębiorczości, Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego, witając gości. Kolejną osobą, która zabrała głos był Dionizy Smoleń - kierownik projektu po stronie Wykonawcy - PwC Polska. Omówił on założenia oraz główne fazy projektu.
W toku prac w grupach wskazano powiązania między kluczowymi branżami oraz technologiami, a branżą, jaką jest Innowacyjne Rolnictwo i Przetwórstwo Rolno-Spożywcze. Kolejnymi poruszanymi zagadnieniami były zarówno problemy, jak i wyzwania towarzyszące współpracy nauki z biznesem. Po prezentacji wyników grupowych zakończyła się oficjalna część spotkania.
Do głównych konkluzji ze spotkania zaliczyć można:
• konieczność zapewnienia kanałów wymiany informacji na temat potrzeb przedsiębiorców i oferty świata nauki;
• konieczność usprawnienia komunikacji między uczestnikami projektu - także z wykorzystaniem „pośredników" (np. „brokerów informacji");
• wskazanie synergii między technologiami a Innowacyjnym Rolnictwem
i Przetwórstwem Rolno-Spożywczym oraz innym branżami (przykładowo kwestia wykorzystania odpadów a branża energetyczna czy naturalne suplementy diet związane także z branżą medyczną).
Zebrani ocenili spotkanie jako bardzo dobry wstęp do rozpoczęcia dialogu, którego celem jest stworzenie rozwiniętej współpracy między nauką i biznesem w obszarze Innowacyjnego Rolnictwa i Przetwórstwa Rolno-Spożywczego.
Głównym celem warsztatów było zebranie informacji pozwalających na opracowanie mapy potencjalnych specjalizacji regionalnych Województwa Łódzkiego, która wskazywać będzie możliwości powiązań pomiędzy przedstawicielami świata nauki (reprezentującymi kluczowe technologie) i świata biznesu (reprezentantów kluczowych branż). Będzie to podstawą do zidentyfikowania głównych kierunków rozwoju Województwa Łódzkiego, lepszego wykorzystywania środków publicznych (w tym z Unii Europejskiej) oraz wdrożenia usprawnień w systemach wspierania innowacji.
Kolejne spotkanie dla branzy Innowacyjne Rolnictwo i Przetwórstwo Rolno-Spożywcze odbędzie się w dniu
18 czewrca br .