Wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności 2017 rozstrzygnięty

poniedziałek, 20 marca 2017
Wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności 2017
 
Inicjatywa „Polski Producent Żywności” jest organizowana przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i opiera się na zgłaszanej przez firmy rolno- spożywcze stałej potrzebie istnienia sprawne, zorganizowanej, a przede wszystkim skutecznej promocji. Celem Inicjatywy od momentu jej inauguracji w 1997 roku jest więc wyróżnianie i promocja najlepszych polskich producentów żywności oraz zwracanie uwagi konsumentów na wyroby charakteryzujące się najwyższą jakością, dzięki której są one gotowe do konkurowania nie tylko na rynku krajowym, ale również europejskim.
Wysoką rangę przedsięwzięcia podkreśla fakt, że każda jego edycja odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, udział w nim bierze liczna grupa parlamentarzystów, w jego realizacji pomagają Urzędy Marszałkowskie w całym kraju, a patronat medialny sprawują : liczne media ogólnopolskie, regionalne i branżowe. Uroczyste nadanie tytułów odbywa się podczas corocznych Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego „POLAGRA – FOOD” w Poznaniu i towarzyszy im wystawa nagrodzonych produktów. Medialnym pokłosiem każdej edycji jest specjalne wydawnictwo przedstawiające laureatów , swoisty katalog najlepszych polskich przedsiębiorstw produkujących żywność. W dotychczasowych edycjach Inicjatywy brały udział wszystkie regiony kraju. Do Kapituł Wojewódzkich corocznie wpływa kilkaset zgłoszeń, z których Kapituła Ogólnopolska wyłoniła do tej pory ponad siedmiuset laureatów.
Organizacja wojewódzkiego etapu tego konkursu pozwoli na zaprezentowanie kulinarnych walorów naszego regionu. Producenci nominowani przez Kapitułę wojewódzką będą mogli wziąć udział w ogólnokrajowym etapie konkursu, organizowanym przez Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, podczas targów rolnych Polagra Food.
W dniach 17-19 marca 2017 roku odbyła się już kolejna XXIII edycja Targów Turystycznych „Na styku kultur”. Podczas targów Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego jak co roku przeprowadził wojewódzki etap konkursu Polski Producent Żywności. Wzięło w nim udział 24 wystawców z regionu prezentujących 43 produkty.
 
Kapituła Wojewódzka w składzie:
Pan Artur Bagieński - Wicemarszałek Województwa Łódzkiego - Honorowy Przewodniczący Kapituły,
PaniIzabella Byszewska – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego,
Pan Marcin Młynarczyk – Dyrektor Kancelarii Marszałka,
Pani Renata Jastrzębowska –Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych
Pani Bożena Kaczmarczyk – Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku – Wojewódzka Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna,
Pan Andrzej Woźniak – Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego,
 oceniła zgłoszone do konkursu produkty.
 
Tegoroczne kategorie konkursowe obejmowały 8 grup produktów.
 
Nominacje do ogólnokrajowego konkursu POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2017 otrzymali:
 
W kategorii sery i inne produkty mleczne:
 
Rolniczo – Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie
za Ser twarogowy półtłusty Klinek
 
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
 
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc chłopska” w Szadku
za Bekon zawijany gotowany
 
W kategorii przetwory rybołówstwa, w tym ryby:
 
PHU SUMEX Krystyna Łukasik
za Leszcza wędzonego
 
W kategorii warzywa i owoce (przetworzone i nie):
 
Feliksowy Dworek Adam Szadkowski
za Powidła śliwkowe z czosnkiem
 
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
 
Zakład Cukierniczy R. Dymalski, B. Dybalska s.c.
za Tort mango- wanilia z nutą gorzkiej czekolady
 
W kategorii napoje alkoholowe i bezalkoholowe:
 
Marek Kaczorowski PIWOMAR – BROWAR KOREB
za Piwo ciemne korzenne – Herbowe
 
W kategorii oleje i tłuszcze (masło, margaryna, olej itp.):
 
PPH KLIMEKO Bogusław Klimczak
za Masło extra Klimeko
 
W kategorii inne produkty:
 
Wojewódzki Związek Pszczelarzy
za Miód nawłociowy
 
Spośród uczestników etapu wojewódzkiego wybrana została także firma, która otrzymała Nagrodę Marszałka Województwa Łódzkiego „Dla innowacyjnego producenta żywności” w tym roku była to:
 
Krucjata Smakiem Kacper Janicki
za Kugel łódzki z gęsiną.
 
Nominowanym serdecznie gratulujemy i życzymy samych sukcesów!