EDYCJA 2016

KONKURS "TYGIEL SMAKÓW" 2016

W dniach 7-9 października 2016 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2016, odbył się IX wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW”’ organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.

Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym. Produkty te wytwarzane są  wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiącymi element dziedzictwa zarówno kulinarnego jak i tożsamości mieszkańców, które mogą stać się  rozpoznawalną marką regionu.
 
Do konkursu można było zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne 
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze 
- gotowe dania i potrawy 
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) 
- inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.),
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
 
W konkursie wzięło udział 30 producentów tradycyjnej żywności z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszone 44 produkty reprezentowały wszystkie z 6 określonych
w regulaminie kategorii.
 
Produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
 
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
 
Nagrody zwycięzcom wręczył Marszałek Województwa Łódzkiego Witold Stępień, który podkreślił znaczenie rywalizacji dla podnoszenia jakości wyrobów kulinarnych w naszym województwie oraz zaakcentował fakt, że region coraz częściej słynie z produktów o charakterze lokalnym.
 

Poniżej lista laureatów wojewódzkiego konkursu TYGIEL SMAKÓW 2016:
 
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne
  Masarnia z ubojnią Alina Kowalska za  Szynkę dębową

 
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
  PPHU AMKEZ Zbigniew Kowalczyk za Suszone owoce i warzywa - pomidor

 
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze
  Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Ozorków za Chleb żytni ziarno

 
W kategorii gotowe dania i potrawy
KOWAL Aleksandra Kowalska za Domowy pasztet z gęsi

 
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
  Czesław Maszczyk za „A łyczka możesz?” – nalewka z ałyczy

 
W kategorii inne produkty
  PPH KLIMEKO Bogusław Klimczak za Mleko zsiadłe

 
 
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2016
otrzymał produkt:
  Twaróg pełnotłusty
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie


Ceremonia wręczenia nagród:

 

Podczas ceremonii Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wręczyła Certyfikaty „Jakość Tradycja” dla producentów z naszego województwa. Podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów.

tekst (am)
red. (dr)