Finał X edycji konkursu "Tygiel Smaków 2017"

poniedziałek, 16 października 2017
W dniach 13-15 października 2017 r. w Hali Expo – Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi, podczas Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2017, odbył się już X wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „TYGIEL SMAKÓW” organizowany przez Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Celem konkursu „Tygiel Smaku” jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym. Produkty te wytwarzane są  wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiącymi element dziedzictwa zarówno kulinarnego jak i tożsamości mieszkańców, które mogą stać się  rozpoznawalną marką regionu.
Do konkursu można było zgłosić maksymalnie dwa produkty w 6 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne 
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- wyroby piekarnicze i cukiernicze 
- gotowe dania i potrawy 
- napoje (alkoholowe i bezalkoholowe) 
- inne produkty (w tym: sery i inne produkty mleczne, oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby, itp.),
które charakteryzują się wysoką jakością i wyjątkowością, posiadają minimum 25 letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
W konkursie wzięło udział 32 producentów tradycyjnej żywności z terenu województwa łódzkiego. Zgłoszonych zostało 54 produkty, które reprezentowały wszystkie z 6 określonych
w regulaminie kategorii.

Produkty oceniane były przez Komisję pod względem:
 
- „pierwszego wrażenia” – wygląd, estetyka, sposób prezentacji, opakowanie,
- nazwy – czy jest nazwą historyczną, ludową, regionalną,
- opisu produktu – tradycja, historia, związek z regionem,
- walorów smakowych,
- surowców.
 
Nagrody zwycięzcom w imieniu Marszałka Województwa Łódzkiego Witolda Stępnia wręczył Dyrektor Kancelarii Marszałka Marcin Młynarczyk.

Poniżej lista laureatów wojewódzkiego konkursu TYGIEL SMAKÓW 2017:
 
W kategorii mięso świeże oraz produkty mięsne:
Kiełbasa Felinowska
Przetwórstwo Mięsno- Wędliniarskie Jacek Podgórniak
 
W kategorii orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie):
Buraki plastry 500 ml
ZPHU MORYŃ Włodarczyk i Moryń Sp. Jawna
 
W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze:
Chleb żytni razowy ze słonecznikiem 400 g
Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Ozorków
 
W kategorii gotowe dania i potrawy:
 Domowe zrazy wołowe zawijane
KOWAL -  Aleksandra Kowalska
 
W kategorii napoje (alkoholowe i bezalkoholowe):
 Sok jabłkowy z sokiem z owoców róży
Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
 
W kategorii inne produkty:
 Ser twarogowy szczercowski
Rolniczo Pracownicza Spółdzielnia Mleczarska w Szczercowie
 
Nagrodę główną konkursu „Tygiel Smaków” 2017
otrzymał produkt:
 Jogurt naturalny 9%
PPH Klimeko - Bogusław Klimczak
 
Podczas ceremonii Pani Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Pani Izabella Byszewska wraz z Panem Wiceprezesem Zarządu Janem Zwolińskim wręczyli Certyfikaty „Jakość Tradycja” dla producentów z naszego województwa. Podkreśliła fakt, iż jesteśmy na pierwszym miejscu w Polsce pod względem liczby otrzymanych certyfikatów.
Ponadto zostały wręczone listy gratulacyjne z ostatnio wpisanych produktów na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla:
 
 Wiatrowy Sad - Grażyna Wiatr
 za Syrop z czarnego bzu z Kałęczewa
 za Konfiturę wiśniową z Kałęczewa
 za Powidła śliwkowe z Kałęczewa
 
 KOWAL -  Aleksandra Kowalska
 za Pasztety z Głowna
 
 Monika Kubińska
 za pierogi znad Mrożący
 
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!!!